Cables per a accionament de motors amb freqüència variable EMC


En els darrers anys s’ha anat incrementant l’ús de motors de variació de velocitat amb variació de freqüència, tant en les noves indústries com a les ja instal · lades, on de mica en mica van reemplaçant els sistemes amb motors tradicionals.

Fotolia_751326

Però així com aquesta nova tecnologia presenta grans avantatges, també porta aparellat alguns inconvenients; els quals però són possibles d’atenuar o esmenar.

Amb l’ús d’aquests equips (motors + variadors) es produeixen tres tipus de pertorbacions:

1. EMISSIÓ DE CORRENTS DE FREQÜÈNCIES HARMÒNIQUES A LA XARXA.

Això es pot evitar seguint les recomanacions del fabricant de l’equip.

En funció de la mida de l’equip, alguns dels fabricants recomanen posar filtres d’harmònics en la línia d’alimentació, per no provocar pertorbacions d’alta freqüència a la xarxa. A partir del filtre d’harmònics, s’ha d’aconseguir que el variador, els cables i el motor siguin una gran gàbia de Faraday.

fotolia_23546743_M

2. DANYS AL MOTOR I AL ACCIONAMENT ASSOCIAT COM CONSEQÜÈNCIA DE CORRENTS INDUÏDES D’ALTA FREQÜÈNCIA

Això es pot evitar complint totes les regles de l’art a la instal · lació.

Els danys al motor i accionaments associats són la conseqüència dels corrents d’alta freqüència dins del motor. La causa de la circulació dels corrents d’alta freqüència dins del motor és el desequilibri de capacitat de les espires del bobinat del motor respecte l’estator; aquests desequilibris permeten que els corrents d’alta freqüència es tanquin pel ferro de l’estator i no segueixin dins el bobinatge de coure.

Aquest corrent vagabunda d’alta freqüència no retorna al variador pel cable de motor sinó pel blindatge o la posada a terra.

L’efecte és una tensió induïda en el rotor que genera un corrent que realitza algun dels següents camins: 1) rotor – rodament – estator – rodament – rotor o 2) rotor – engranatges acoblats – massa – rodament – rotor.

3. EMISSIÓ D’ONES ELECTROMAGNÈTIQUES D’ALTA FREQÜÈNCIA

Això es pot evitar triant cables amb blindatge apropiat, prensacables aprovats i el blindatge adequat dels taulers i motors.

La fugida d’ones electromagnètiques en altes freqüències es produeix quan petits buits a la pantalla.

 

cable_EMC

Els cables estàndards que satisfan els requisits demanats per al compliment de la compatibilitat electromagnètica són:

1 Cables d’alimentació i de motor:

Cable amb blindatge de conductor concèntric de coure: Cable de coure amb aïllament de PVC, blindatge de conductor concèntric de coure i coberta externa de PVC. Seccions de 1.5 mm2 fins a 95 mm2. Cable amb blindatge de cinta de coure corrugat: Cables de coure amb aïllament de PVC, blindatge de cinta de coure corrugat longitudinal i coberta externa de PVC. Seccions de 1.5 mm2 fins a 10 mm2.

2. Cables de senyals: Cable amb blindatge de malla de coure estanyat: Cables de coure estanyat amb aïllament de PVC, retorçat a parells, blindatge de cinta d’alumini-polièster i malla de coure estanyat, coberta externa de PVC. seccions 0,12-0,35 mm2, 2 a 24 parells. Cable amb blindatge de malla de coure: Cables de coure amb aïllament de PVC, retorçat a parells amb blindatge individual d’alumini-polièster i drenatge, blindatge de cinta d’alumini-polièster i malla de coure seccions 0.5 a 2.5 mm2, 2-36 parells

ELS CABLES TOXFREE ROZ1 ZH-K (AS) TENEN PROTECCIÓ ELECTROMAGNÈTICA EMC

El cable d’instrumentació topdata, fabricat per Top Cable, proporciona la forma idònia per a la transmissió de dades en aquest tipus d’entorns oferint alta resistència mecànica i compatibilitat electromagnètica (EMC) a causa de la cobertura de la pantalla del 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *