Dissenya la teva pròpia ruta amb cartografia digital


“Unir Barcelona i Madrid amb bicicleta de muntanya, anant sempre per camins i pistes rurals, era l’objectiu del projecte “Pont Aeri BCN-MAD amb un parell de rodes”, patrocinat per Top Cable.

sergio1

COM SORGEIX LA IDEA D’UNIR BARCELONA I MADRID PER CAMINS?

Hem viatjat entre dues capitals moltes vegades amb cotxe, avió, tren o autobús, i feia temps que somiàvem amb crear una ruta que ens permetés fer aquest mateix trajecte amb bicicleta, però per camins de muntanya, viatjant sense pressa i descobrint petits pobles. Quan ens assabentem que hi havia una carrera de resistència en mountain bike que se celebra en un poble dels afores de Madrid, pensem que era l’ocasió perfecta per fer realitat aquell somni.

sergio2

COM ES CREA UNA RUTA?

Primer vam buscar si ja existia alguna cosa semblant i vam trobar un track d’un grup que havia fet un viatge similar, però anant sempre prop de la N-II, cosa que nosaltres volíem evitar. L’itinerari teòric el vam dibuixar sobre mapes de l’institut cartogràfic de l’exèrcit espanyol, però en versió digital. Amb el programari Land de CompeGPS vam traçar un track teòric que pogués enllaçar pistes i camins rurals per passar per espais naturals. També vam consultar imatges de satèl·lit mitjançant l’eina de Google Earth per contrastar informació a internet i saber si podríem travessar alguns rius a l’època de l’any planejada o si, pel contrari, hauríem de buscar alternatives.

sergio3

Un cop sobre el terreny

Arribats a segons quins punts, pots comprovar que els mapes topogràfics no sempre encaixen amb la realitat actual; alguns camins han desaparegut sota la vegetació, d’altres han estat substituïts per noves pistes i d’altres llaurats degut a la seva proximitat a un camp de cereals.

sergio4

El track teòric és, llavors, tan sols un punt de partida. Quan el mapa ha quedat obsolet en un punt, has de buscar l’alternativa sobre la marxa. La millor solució és portar el mapa a sobre, que ara es pot instal·lar al GPS, el que ens va ajudar força en alguns etapes, però també s’han d’utilitzar mètodes més tradicionals, com preguntar a un veí o a un pastor. Les tecnologies són molt útils, però també convé estar en contacte amb la gent de la zona.

Posts relacionats


La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández_3

La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández

La teoría del iceberg en las organizaciones empresariales_1

La teoria de l’ICEBERG en les organitzacions empresarials

fujisawa_1

FUJISAWA, LA CIUTAT AMB HABITATGES INTEL·LIGENTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *