Fallades en el quadre automàtic d’un habitatge


fallos_vivienda3

Aquest post ha estat extret de el blog de Juganett:

“L’altre dia, em va cridar un client per dir-me que en el quadre de automàtics de l’habitatge, fallaven dues fases i que en la centralització de comptadors estava tot bé, ja que no hi havia cap fusible fos.

Sabent tot això, vaig agafar el traçador de cables i el localitzador de fuites. En arribar a la casa vaig poder comprovar que efectivament, encara que de la centralització de comptadors sortien les tres fases i el neutre, a l’ICP-M de l’habitatge només arribava una fase i el neutre.

fallos_vivienda2

LES DUES FASES QUE FALLAVEN ANAVEN PEL MATEIX TUB

Després fer una ullada a la instal · lació, vaig poder veure que les dues fases que fallaven anaven pel mateix tub, anant per un altre tub la fase i el neutre que encara funcionaven. Vaig muntar l’emissor en la centralització de comptadors i després de sincronitzar amb el receptor em vaig posar a seguir el recorregut dels cables.

En el recorregut vaig poder observar alguna cosa que va aixecar les meves sospites, ja que pel que sembla fa temps havien construït un cobert per aparcar el cotxe i un dels pilars estava just a sobre del recorregut dels cables.

Gairebé segur que el problema era a la base d’aquest pilar, vaig decidir no fer servir el localitzador de fuites i em vaig posar a cavar una mica abans d’arribar a aquest.

Aproximadament a 40 cm de profunditat vaig trobar el que semblava la protecció mecànica del tub, que no era ni més ni menys que una placa de ceràmica, dels de tota la vida.

Després de treure el bard vaig poder veure que el tub passava just per sota del mateix. A l’estar aprop del mar, em vaig trobar que va començar a filtrar aigua en l’excavació, omplint-se el forat d’aigua, de manera que vaig haver de aprofundir molt per sota del tub, de manera que l’aigua no entorpís la meva feina.

Un cop obert el tub, vaig tornar a donar servei a una de les fases i amb el detector de tensió vaig intentar veure si aquesta tenia servei.

CABLES AMB LES PUNTES TOTALMENT CALCINADES

En no marcar, preocupat vaig tirar dels cables, que van sortir del tub amb les puntes totalment calcinades. En tornar a comprovar-ho vaig poder observar que ara sí que marcava tensió. Suposo que en estar les puntes del cable dins de l’aigua, el detector no era capaç de funcionar correctament.

Després de destapar l’altra banda del pilar, vaig trobar l’altra punta del tub, que estava totalment cremada. Excavant una mica, vaig poder comprovar que el tub era d’una secció bastant inferior al que havia trobat abans del pilar i que els cables que anaven pel seu interior estaven totalment desintegrats.

fallos_vivienda1

DANYS A L’AÏLLAMENT DELS CONDUCTORS

Imagino que quan van fer la fonamentació del pilar, es van trobar amb el tub i el van danyar, raó per la qual ho van prolongar amb l’ajuda d’un de més petit. Es veu que també van deixar danyat l’aïllament dels conductors, provocant que amb el pas del temps es cremés completament el cable.

En veure que no podia treure el cable a causa del seu estat, vaig decidir passar dos cables nous pel tub pel qual passaven la fase i el neutre, deixant una arqueta de registre, pel que va venir a tirar-me una mà Chus.

Després de fer una petita rasa envoltant el pilar, vaig portar els cables nous fins el primer tast per realitzar l’entroncament amb la part sana de la línia existent.

Per al nou entroncament vaig usar els terminals tubulars de coure, segellats amb un maniguet termoretràctil, que m’agrada reforçar amb una capa de cinta vulcanitzada, tot això rematat amb una capa de cinta aïllant.

Ja empalmada la línia i connectada en ambdós extrems, li vam donar servei elèctric i després de comprovar amb satisfacció que tot funcionava correctament, ho deixem de manera definitiva, com si no hagués passat res “.

INSTAL.LACIONS ELÈCTRIQUES DEFECTUOSES

T’ha passat alguna cosa semblant? Has anat a reparar alguna avaria elèctrica i t’has trobat amb una instal·lació defectuosa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *