La metodologia de les 8 D


Les 8D és una metodologia que permet als equips treballar junts en la resolució de problemes, utilitzant un procés estructurat de 8 passos que ajuda a focalitzar-se en els fets i no en les opinions. Va ser creada originàriament a l’empresa nord-americana de automòbil Ford.

8D1

COM IMPLEMENTAR LES 8 D A LA TEVA EMPRESA?

D1: CONSTRUIR L’EQUIP
Reuneix un petit grup de persones amb la barreja correcta d’habilitats, experiència i autoritat. Assegura’t que aquestes persones tenen el temps i la inclinació per treballar per un objectiu comú.

D2: DESCRIURE EL PROBLEMA
Quant més clara sigui la descripció, més possibilitats hi haurà de resoldre el problema. Ha de ser específic i quantificar el més possible.

D3: IMPLEMENTAR UNA SOLUCIÓ PROVISIONAL
Implementa una solució provisional i monitoritza l’impacte per a assegurar-te que les coses no empitjoren. I segueix treballant!

D4: ELIMINAR LA CAUSA ARREL
Pot haver moltes sospites sobre la causa del problema. La clau és descobrir quina o quines d’aquestes sospites són realment les causants del mateix. És important utilitzar eines estadístiques i indicadors per evitar les opinions i basar-se en dades el més objectius possible. 8D D5: VERIFICAR L’ACCIÓ CORRECTIVA
Ara ja saps què està causant el problema. Què faras per arreglar-lo? Comença per a estar segur que les correccions planificades no tenen efectes no desitjats.

D6: IMPLEMENTAR UNA SOLUCIÓ PERMANENT
Ara sí. Implementa les solucions principals i complementàries i monitoritza per assegurar que tot funciona. Si no, torna enrere i prova de nou.

D7: EVITAR QUE EL PROBLEMA ES REPETEIXI
Un cop realitzat tot aquest procés, no desitjarem que el tema aparegui novament. Per prevenir, actualitza tot el que té relació amb al procés: especificacions, manuals d’entrenament, procediments de control d’errors, comunicació, etc

D8: CELEBRAR L’ÈXIT
L’equip és qui va aconseguir el resultat. Llavors és hora de celebrar-ho: comunica l’èxit a la resta de l’organització i reconeix l’esforç. Replica els aprenentatges en altres àrees de l’organització.

8D2

Has implementat en la teva empresa un sistema similar? Amb quins resultats?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *