La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández


La Toscana és un veritable paradís per al cicloturisme. Una immensa xarxa de camins i carreteres sense trànsit invita a pedalejar entre boscos, vinyes, oliveres i xiprers. En aquests paisatges, el ciclista gaudeix assaborint la gastronomia tradicional de la regió, tastant els seus vins i parant a descansar en pobles de postal.

La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández_3

Sergio Fernández Tolosa i Amelia Herrero Becker, del Repte Top Cable 7 Deserts i Més enllà dels cims, ens proposen un viatge en bicicleta per la Toscana, regió que van descobrir l’estiu passat en completar amb èxit la Tucany Trail, una prova d’ultra resistència en mountain bike nonstop de 564 km i 12.500 metres d’ascensió acumulada. Els paisatges, els pobles i les ciutats de la Toscana els hi van semblar tan atractius que van decidir tornar a explorar la regió amb més calma. L’excusa perfecta va ser la tradicional i multitudinària marxa de bicicletes clàssiques l’Eròica.

L’ERÒICA, CICLOTURISME CLÀSSIC

A part de pels seus vins negres, la regió del Chianti és coneguda com el bressol del cicloturisme clàssic. Tot va començar en el poble de Gaiole in Chianti ara fa 21 anys, quan un grup d’amics entusiasmats va decidir crear l’Eròica (www.eroica.cc), un esdeveniment lúdic esportiu en el qual només es podia participar amb bicicletes antigues. La filosofia de la trobada fugia dels rècords, els podis i els cronòmetres. L’objectiu era gaudir del paisatge pedalejant sobre bicicletes amb quadre d’acer i selló de cuir. Quedaven prohibits els pedals automàtics i les manetes de canvi en el manillar. En l’avituallament no hi havia barretes energètiques, ni begudes isotòniques de colors, sinó que hi havia suculents plats de ribollita -un contundent cuit típic toscà fet a base de llegums i verdures-, poma, daus de formatge i porrons de vi.

NOSTÀLGIA D’ACER EN EL CHIANTI

En molt poc temps la prova va guanyar popularitat i cada any anava rebent més participants, que acudien des dels llocs més remots del planeta. D’aquesta manera, el petit poble de Gaiole in Chianti es va convertir en un lloc de peregrinació dels aficionats a les bicicletes d’època. L’èxit ha impulsat la creació de multitud de cites d’esperit similar al voltant del món. Existeix inclús un circuit internacional amb un segell oficial Eròica que organitza proves a Sud-àfrica, Califòrnia, Gran Bretanya, Holanda, Uruguai, Espanya, etc. En cada trobada existeixen diversos recorreguts que oscil·len entre els 50 i els 200 km, de manera que cada ciclista troba un itinerari a la seva mida.

RUTES PER TOTS

Quan vam començar a buscar informació per planificar el nostre viatge fins a Gaiole in Chianti, vam descobrir que les possibilitats de pedaleig per la Toscana són infinites. Hi ha itineraris cicloturistes de tots els nivells i per a tota classe de bicicletes: des de les modernes e-bike de pedaleig assistit fins a elegants bicicletes vintage que avui encara circulen per les tradicionals strade bianche de la Toscana. Existeixen diversos circuits cicloturistes senyalitzats per als que viatgen pel seu compte i també multitud d’empreses que organitzen viatges guiats, tendes de lloguer de bicis, tallers, etc.

La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández_2

GIR DEL VAL DI MERSE

El Grand Tour della Val di Merse es desenvolupa per carreteres locals dels voltants de Siena, en un entorn bucòlic i rural. La ruta és circular i suma un total de 147 km, dels quals el 10% són pistes de terra. Es pot dividir de 2, 3 o inclús més etapes, segons el nivell de forma de cadascú.

EL GRAND TOUR DELLA MAREMMA

Grand Tour della Maremma és una ruta plena d’atractius culturals i naturals. L’itinerari és circular, amb inici i final en Massa Marítima, i recorre l’extrem sud-oest de la Toscana al llarg de 400 km.

TUSCANY TRAIL, L’AVENTURA TOTAL

La Tuscany Trail és una travessa en bicicleta de muntanya de 564 km que recorre la Toscana de nord a sud. La filosofia del recorregut combina esport, naturalesa i turisme, donat que visita moltes de les joies arquitectòniques de la regió, com Florència, San Gimignano, Siena, Murlo, Buonconvento, etc., i descobreix els paisatges més muntanyosos i verges de la Toscana.

La Toscana clàssica en bicicleta, per Sergio Fernández_1

CALENDARI DE PEDALADES CLÀSSIQUES

  • Setembre: La Clàssica Otero (Madrid) www.clasicaotero.es
  • Octubre: l’Eròica (Toscana) www.eroica.cc
  • Abril: Cavall d’Acer (Barcelona) www.cavalldacer.cat
  • Maig: Pedals de Clip (Barcelona) www.lapedalsdeclip.cat
  • Juny: Eròica Hispania (La Rioja) www.eroicahispania.es